Understimulering

Hvorfor er det så viktig å stimulere hundens hjerne? Forskning viser at hvis ikke dette behovet blir tatt på alvor vil hunden din enten bli en problemhund eller en ulykkelig hund, eller begge deler.
Hunder aktiviserer seg ikke selv. De venter på at du skal ta initiativ. Hvis ingen gjør det blir den understimulert. En studie fra 1977 viser at hunder med stor aktivitet og mindre hvile (mindre enn 18 timer hvile pr. døgn) er hunder med mindre adferdsproblemer. Jo mindre aktivisering jo større problem med hundene. Passive hunder hadde en problemsadferd på hele 82%.

Balanse mellom fysisk og mental energi

Mange hunder er overaktive. De viser et overskudd av energi og noen ganger kommer energien ut av kontroll. Det har kanskje blitt for mye og intens fysisk trening. Eller stammer overdreven energi fra for mye hvile og for lite fysisk eller mental trening. Våre hunder er like sin stamfar, ulven, og er fra skapelsen av laget for å drive med de samme lignende aktiviteter som dem. De har ofte et utstrakt behov for både fysisk og mental aktivitet.
Hundene våre har de samme levereglene som tidligere tider. De sover når vi sover, og følger etter deg der du ferdes. Spesielt som ganske unge. Etterhvert gir de opp, for det skjer ingenting. Når hunden blir eldre lærer den at det skjer veldig lite i huset. Da vil den gjerne plassere seg på strategiske plasser, vanligvis i døråpningen, hvor den kan observere mer enn et rom av gangen. Den studerer nøye menneskene når de går rundt for å se om de går til kjøkkenet eller til utgangsdøren.
Mange hundeeiere synes de har så bra en hund fordi den tilbringer mesteparten av tiden til å sove.  Hva slags liv er det for hunden om den bare sover bort livet sitt? Det er en hund som kjeder seg fordi den ikke får nok hverken fysisk eller mental trening. Den hviler mens den venter på at noe skal skje.

Forskjellig mental stimulering

Gi hunden litt aktivitet hver dag. Et lite eksempel om du har dårlig tid er å legge 20 små gjenstander rundt om i huset og la hunden finne dem igjen. Det tar deg bare et halvt minutt, men det kan ta hunden minst 10 kvalitetsfylte minutter å finne dem.

Ved å se på ulvene finner vi forskjellige aktiviteter som kan sorteres i fire kategorier.

1. LÆRING

Ulver lærer en masse nye ting fra det øyeblikket de åpner øynene og gjennom hele livet. Det må de om ikke livet deres skal utsettes for fare. De lærer underkastelse og dominans i respekt for flokken. De lærer oppførselen til byttedyr og jaktteknikker osv....

2. LØSNING AV PROBLEMER

Maten ligger ikke klar og venter ute i naturen. Byttedyr må overvinnes, fanges og drepes. Siden byttedyret vanligvis er raskere og sterkere enn ulven, må den stole mer på intelligens enn fysikk og lurhet mer enn muskelkraft.

3. NESEARBEID

En ulv kan følge sporet av byttedyr i timer. Om den da ikke skal sulte i hjel. Den setter nesen mot vinden og prøver å fange opp den minste lukt av noe å spise. Den må også skille mellom spiselig urter og bær fra det som er giftig. Den bruker også nesen til å kommunisere med resten av flokken.
Hunden har en million bedre luktesans enn mennesker. Ikke rart den kan finne gjemt narkotika, eksplosiver eller andre ting.

4. BALANSE

Vanligvis går vi tur med hunden etter rette veier, mest fordi det krever minst av oss fysisk. Ved å se hunder i agilitykonkurranser eller jakthunder i ulendt terreng, skjønner vi at de har en meget god fysisk kontroll. En hund kan løpe i stor hastighet i ulendt terreng i nattemørke uten å snuble.

Mental stimulering som problemløser

Det er lett å se at hunden ikke bare har kapasitet, men et behov for mental utfordring. Om ingenting skjer en dag vil den kjede seg. Dette kan godt være grobunn for adferdsproblemer. Det betyr ikke at kjedsomhet avler dårlig adferd, men at dårlig adferd kan bli mer synlig og intens. Å få problemer under kontroll gjennom mental aktivisering er både effektivt og det rette for hunden.
Mental stimulering vil resultere i en lydig og skikkelig hund med et godt forhold til sin eier. Det vil også få deg til å føle deg vel, og ikke frustrert over en hund som ikke er lydig.

Siden hunden må leve sitt liv på våre premisser og i våre hjem, kan vi ikke gi dem den typen mental stimulering som ulver får i sine naturlige omgivelser. Men vi må finne aktiviteter som ligner mest mulig. Her må du bruke fantasien til å finne aktiviteter hjemme, i hagen, parken, på kjøkkenet etc. Du vil se resultater fra første dag når du setter i gang med mental trening. Hunden din vil bli sliten, fornøyd og lykkelig. Hundens  vilje til å samarbeide vil øke, og den vil ta oftere kontakt. Den vil bry seg mindre om andre mennesker/dyr og mindre intens i andre sammenheng.

Hver dag bør hunden din få en bit av fysisk og mental trening. Mengde avhenger av hvordan dagen din er, men litt hver dag er det aller beste. Enkelte dovne dager skader ikke, men har du aldri tid til å ta med hunden din på en gåtur eller drive mental trening burde du kanskje ikke hatt hund.
Litt aktivitet hver dag er nok nødvendig for både mennesker og dyr, og betyr et bedre utgangspunkt for samarbeidet og gleden av å ha en hund i hus.
Erfaring viser at en hund som får omtrent like mye fysisk som mental aktivisering, blir mest harmonisk. Noen individuelle forskjeller er det selvsagt, men det er hele tiden et spørsmål om balanse.

Bøker

Om du synes dette er interessant og vil vite mer om mental aktivisering, har Anders Hallgren skrevet en bok som heter nettopp "Mental aktivisering". Denne boken tar for seg grundig info om temaet, og gir deg også noen konkrete arbeidsoppgaver for å lykkes med din hund. Denne er å få kjøpt hos Pegasus forlag.


Andre hundebøker fra Pegasus forlag er:

"Berner Sennen" av Isabella Lauer:
Berner Sennenhund er en vakker hunderase som er vennlig og omgjengelig. Boka beskriver rasens særpreg med hensyn til historie, utseende og gemytt. Her er også oversikt over vanlige sykdommer og hvordan disse kan forebygges, og nyttige tips om stell, oppdragelse og aktivisering.

"Lek med meg" av Christina Sondermann:
Lek er viktig for at våre firbente venner skal få en lykkelig hverdag. Boka beskriver aktiviteter som er lette å gjøre med gjenstander som fins i de fleste hjem og uten spesielle forkunnskaper.

"Barn og hund" av Dagmar Cutka:
Boka gjennomgår hva som er viktig når en skal velge familiehund, og hvordan barn gjennom lek lærer trygg omgang med hunder. Forfatteren driver hundeskole med familiekurs der voksne og barn lærer å håndtere hunder. Hun besøker også skoler og barnehager og har tatt med seg sine erfaringer derfra.

"Hunden er for tykk" av Dr. Robert Tabeling:
Hunder, som mange mennesker blir lett for tykke, og får tilhørende sykdommer. En godbit, rester fra middagen og litt ekstra oppi matskåla siden den er så sulten. Og lufteturen ble ikke så lang som planlagt. Resultatet er en for tykk hund. En må sørge for at hunden føler seg mett uten at den får i seg for mange kalorier, samt mer aktivitet. Her får du nyttige tips som du og hunden din vil ha glede av.

"Hunden min er ulydig" av Enger/Baumgart:
Alle hundeeiere har erfart at kjæledeggen ikke alltid oppfører seg som den skal. Forfatterne beskriver de vanligste adferdsproblemer og gir råd om hvordan disse kan håndteres på en myk og hundevennlig måte.